Maria Aaltonen

Agility, tottelevaisuus, ongelmakoirakoulutus, oppimisen perusteet, naksutinkoulutus, avustajakoira- / kuulokoirakoulutus

Olen -82 syntynyt sastamalalainen, aikaisemmalta ammatiltani olen lähihoitaja. Ensimäisen oman koirani sain 11-vuotiaana, jonka kanssa kilpailin tokossa ja agilityssä. Kilpailuissa ei menestystä herunut, mutta se ei vähentänyt halua kouluttaa koiria ja oppia lisää asiasta. Vuosien aikana minulla on ollut useampia eri rotuisia koiria, joka on tuonut laajaa näkemystä erityylisten koirien kanssa toimimiseen. Rotuja joita itselläni on ollut tuon lapinkoiran lisäksi on schipperke, mudi, beauceron, belgianpaimenkoira, saksanpaimenkoira, bordercollie. Agility ja toko on minulle aina ollut lähinnä sydäntä, niiden lisäksi olen harrastanut omien koirien kanssa PK-jälkeä ja hakua, suojelua ja mondioringiä.

Omien koirien kanssa olen kilpaillut pääasiassa agilityssä ja tokossa. Agilityssä saavutuksia koirieni kanssa ovat mm. Suomenmestaruus, maajoukkue-edustus MM- ja PohjM-kilpailuissa, useammalle koiralle agilityvalion arvo, piirinmestaruus mitaleja. Tokossa saavutuksiani ovat Suomen mestaruus pronssia, maajoukkue-edustus MM- ja PohjM-kilpailuissa, MM-joukkue hopea, piirinmestaruusmitaleja, useammalle koiralle tottelevaisuusvalion arvo.

Kouluttajana olen toiminut vuodesta -96 saakka. Olen käynyt Suomen eläinkoulutuskeskuksen vuoden mittaisen ongelmakoirakouluttajakoulutuksen. Kehitän omaan ammattitaitoani jatkuvasti osallistumalla eri kotimaisten sekä kansainvälisten huippukouluttajien koulutuksiin. Ulkomaalaisten kouluttajia joiden koulutuksiin olen osallistunut on mm. Susan Garrett, Nicola Giraudi, Anna Eifert ja Svetlana Tumanova. Olen kasvattanut kaksi saksanpaimenkoira- ja kaksi bordercolliepentuetta Durante-kennelin nimelle.

Vuosina 2015-2016 toteutin Annetaan Yhdessä Onni -projektin, jossa hankin labradorinnoutajan pennun ja koulutin sen pennusta valmiiksi avustajakoiraksi. Läpäistyään kaikki avustajakoirilta vaadittavat testit lahjoitin Onni-koiran Invalidiliitolle jota kautta Onni sijoittui sitä tarvitsevalle henkilölle. Tämän projektin myötä päädyin mukaan avustajakoiratoimintaan ja toimin Avustajakoirayhdistyksen kouluttajana kouluttaen avustajakoiria sekä heidän käyttäjiään.

Koulutustilanteessa minulle on tärkeää luoda turvallinen ja vuorovaikutuksellinen ilmapiiri koulutettavan ja itseni välille. Uskon, että sillä tavalla uusien asioiden omaksuminen ja oppiminen on tehokasta. Ilman että ihminen on omaksunut koiralleen opettamaansa asiaa, ei koirakaan asiaa pysty oppimaan. Rento ilmapiiri välittyy positiivisella tavalla myös koiraan ja haluammehan koiriemmekin kohdalla, että tunnetila uuden asian oppimiselle olisi optimaalinen, mutta se on yhtä tärkeää myös ihmisen oppimiselle.